Testiautomaatio – onko se välttämätöntä ja onko se vaikeaa?

Kirjoitin tämän blogin niille organisaatioille, jotka ovat tähän asti pärjänneet ilman testiautomaation hyödyntämistä ohjelmistokehityksessä. Joillekin organisaatioille on epäselvää tuottaako testiautomaatio panostuksiaan enemmän hyötyä ja minkä suuruiset panostukset olisivat perusteltuja. Toisaalta alussa voi olla myös epäselvää, miten alueella kannattaisi edetä ja millaiseen testiautomaatiokokonaisuuteen tulisi tähdätä.

Nopeana vastauksena otsikon pohdintaan välttämättömyydestä, kyllä se nykyään jo on. Kenties ennen ei ollut, mutta digitalisaation edetessä tilanne on muuttunut. Yritysten palvelujen ja tuotteiden kehittämisessä nopeus, tehokkuus ja laatu eivät ole enää pelkkiä etuja, vaan selviytymisen edellytyksiä. Modernissa ohjelmistokehityksessä automaatio on muuttunut valinnaisesta komponentista strategiseksi välttämättömyydeksi, jolla on merkittävä vaikutus kehitystyöhön. Automaation hyödyntäminen ei siis enää ole pelkkä vaihtoehto; se on kriittinen toiminto, joka on integroitava kehitysprosessin ytimeen.

Automaatio on investointi

Tarvittava panostus automaatioon on useimmiten mittava ja se tulisi käsitellä päätöksenteossa aitona investointina. On tärkeää pystyä arvioimaan tulevan panostuksen hyötyjä organisaatiolle. Tätä kautta pystyään määrittämään oikea mitoitus ja panostusten kohdistaminen. Nämä seikat eivät ole tärkeitä pelkästään päätöstä tehtäessä, vaan automaaatioinvestointia on pystyttävä seuraamaan selkeiden mittareiden ja raportoinnin kautta jatkuvasti. Mukaan pitää saada läpinäkyvyyttä ja hyvin valitut mittarit, jotka eivät ole pelkästään teknisiä mittareita.

Automaation tekninen toteuttaminen

Investointinäkökulman käsittelyn jälkeen vuoroon tulee varsinainen testiautomaation tekninen toteuttaminen, alun suunnittelusta automaation ylläpitoon ja edelleenkehittämiseen saakka. Tällä saralla on valtavasti asioita ratkottavana, mutta yksi tärkeimmistä onnistumisen edellytyksistä on automaation saumaton liittäminen osaksi ohjelmistokehitystyötä. Automaatio ei saa jäädä pelkästään testiautomaatiokehittäjien askareeksi, vaan sen on oltava työkalu ja toimintatapa koko kehitystiimille.

Toinen menestymisen ja onnistumisen kannalta yhtä merkittävä tekninen alue on automaation arkkitehtuuri ja teknologiavalinnat. Automaation suurimmat kustannukset muodostuvat sen ylläpidosta ja arkkitehtuurilla ja teknologiavalinnoilla vaikutetaan erittäin merkittävästi omistamisen kustannuksiin ja sitä kautta koko investoinnin kannattavuuteen.

Uudet mahdollisuudet ja jatkuva kehittyminen

Strategisena alueena testiautomaatio vaatii jatkuvaa ponnistelua uusien mahdollisuuksien tutkimiseksi. Tämä tarkoittaa uusimpiin teknologioihin tutustumista, muilta toimijoilta oppimista ja ohjelmistokehityksen trendien seuraamista. Lisäksi tarvitaan vielä visionääristä ajattelua ja teknologista näkemystä.

Uusista mahdollisuuksista tällä hetkellä kuumin lienee tekoälyn hyödyntäminen myös automaatiossa. Se edellyttää vision rakentamista, uusien kyvykkyyksien oppimista ja paljon kokeiluja ja havaintoja. Eli testiautomaatio ja sen kehittäminen ei ole projekti vaan strategisen kyvykkyyden pitkäjänteistä kehittämistä.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että automaatio on käytännössä jo välttämätön investointi, joka maksaa itsensä kyllä takaisin moninkertaisesti, kunhan siihen suhtaudutaan strategisesti ja pitkäjänteisesti ja toteutus tehdään taitavasti suurimmat sudenkuopat välttäen.